Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ελληνική (Τραπεζική) Δημοκρατία!...

Γράφει ο Δευκαλίων
    
Πιστοί στην υπόσχεση που δώσαμε στον χθεσινό Δευκαλίων, πως θα επιχειρήσουμε να αποδείξουμε ότι η κυβερνητική οικονομική πολιτική που υιοθετεί και εφαρμόζει ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα, ουσιαστικά πριμοδοτεί τις Ελληνικές Τράπεζες με νέα κέρδη, την ίδια στιγμή που μεγάλες ομάδες του πληθυσμού ήδη διαβιούν στα όρια του λιμού.
Κατ’ αρχήν, για να υιοθετηθεί και να υλοποιηθεί μία τέτοια πολιτική, πρέπει να υπάρξει το ανάλογο ιδεολογικό ηθικό και πολιτικό υπόβαθρο. Το οποίο στήθηκε από το επιχείρημα «Το κράτος ευθύνεται για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος».
Πάμπολλοι κρατικοί κυβερνητικοί και κομματικοί αξιωματούχοι, έχουν χρησιμοποιήσει ακριβώς την ίδια, ή παρόμοιες προτάσεις, σε δημόσιες δηλώσεις τους πάρα πολλές φορές και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Με απλά λόγια, το Τραπεζικό Σύστημα που δάνειζε το Ελληνικό Δημόσιο παίρνοντας σαν αντάλλαγμα Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα, αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλα προβλήματα γιατί οι τιμές των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων κατέρρευσαν εξ αιτίας της δημοσιονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα από την επαύριο των βουλευτικών εκλογών του 2009.
Ποιος δημιούργησε την δημοσιονομική κρίση;
Η οικονομική διαχείριση του Ελληνικού Δημοσίου από τους κατά καιρούς διαχειριστές του, δηλαδή οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ή κατ’ επέκταση ο Ελληνικός Λαός που τις εκλέγει. Άρα όλοι αυτοί (Ελληνικός Λαός, Κυβερνήσεις κλπ) πρέπει να...
  πληρώσουν για την ζημιά που προκάλεσαν στις Ελληνικές Τράπεζες. Ως επιχείρημα στα πλαίσια της κρατούσας πολιτικό-οικονομικής φιλοσοφίας (νεοφιλελευθερισμός) μπορεί να θεωρηθεί επαρκές.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Σχεδόν ολόκληρο το 2009, τα Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα ήταν πιστοποιημένα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (Moodys, Fitch, S & P) ως “AAA” (η με άλλους διαφορετικούς τύπους αλλά περίπου ίσης αξίας αξιολογήσεις).
Τι σήμαινε όμως αυτή η πιστοποίηση;
Ότι τα Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα είτε δίνονταν στην ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ως ενέχυρα για την παροχή νέας ρευστότητας, είτε χρησιμοποιούνταν σαν ενέχυρα για την παροχή νέων δανείων (μόχλευση), ενεχυριάζονταν με το σύνολο της ονομαστικής τους αξίας.
Πιο Αναλυτικά: Εάν μία Ελληνική Τράπεζα αγόραζε ένα Ελληνικό Κρατικό Ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, μπορούσε να το ενεχυριάσει στην ΕΚΤ και να πάρει πίσω σχεδόν 100 ευρώ.
Θέλετε και μία ανατριχιαστική λεπτομέρεια;
Η Ελληνική Τράπεζα είχε στο ταμείο της σχεδόν όλα τα 100 ευρώ που είχε δανείσει στο Ελληνικό Κράτος, για να τα ξανά-δανείσει, ενώ ταυτόχρονα έπαιρνε απόδοση από το Ελληνικό Δημόσιο 3-4% ετησίως, αλλά πλήρωνε τόκο στην ΕΚΤ μόνο 1%. Ομοίως εάν ένας ιδιώτης ή επιχείρηση, αγόραζε ένα Ελληνικό Κρατικό Ομόλογο με ονομαστική αξία 100 ευρώ, μπορούσε αμέσως να το ενεχυριάσει στην οποιαδήποτε τράπεζα και να πάρει πίσω σχεδόν 100 ευρώ.
Η διαδικασία αυτή ονομάζεται μόχλευση.
Με απλές κουβέντες… Τα Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα ήταν η καλύτερη και πιο ασφαλής επένδυση που μπορούσαν να κάνουν χήρες και ορφανά.
Μετά τις συνεχείς υποβαθμίσεις των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων από τους οίκους αξιολόγησης, η παραπάνω διαδικασία διαταράχθηκε.
Πως έγινε αυτό;
Για κάθε Ελληνικό Κρατικό Ομόλογο που είχε στην διάθεση της, είτε η ΕΚΤ, είτε η οποιαδήποτε άλλη τράπεζα και για κάθε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, γίνονταν αμέσως απαιτητό ένα μέρος του κεφαλαίου που είχε δανεισθεί, είτε η Ελληνική Τράπεζα, είτε ο Ιδιώτης-Επιχείρηση του προηγούμενου παραδείγματος. Δηλαδή, είτε η Ελληνική Τράπεζα, είτε ο Ιδιώτης, εξαναγκάζονταν να επιστρέψει ένα μέρος του κεφαλαίου που είχε δανεισθεί. Συνεπώς δεν είχε δανεισθεί πλέον 100 ευρώ αλλά λίγο λιγότερα. Έτσι για κάθε φορά που προέκυπτε υποβάθμιση επέστρεφε και λίγα ευρώ.
Σήμερα, μετά τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις για κάθε Ελληνικό Κρατικό Ομόλογο που είναι ενεχυριασμένο στην ΕΚΤ, η Ελληνική Τράπεζα έχει κρατήσει περίπου 70 ευρώ από τα 100 πού είχε πάρει αρχικά. Φαινομενικά, πρόβλημα για τις τράπεζες που εξαναγκάζονται να πληρώσουν με την δική τους ρευστότητα το κούρεμα-haircut που επιβάλει η ΕΚΤ.
Λάθος Τεράστιο!
Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα 30 ευρώ που επιστράφηκαν από την Ελληνική Τράπεζα στην ΕΚΤ, τα έδωσε υπό μορφή εγγυήσεων το Ελληνικό Δημόσιο.
Έτσι βρισκόμαστε στο εξής σημείο: Το ρίσκο από την επένδυση σε Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα (δηλαδή εκλαϊκευμένα τα 30 ευρώ που επιστράφηκαν στην ΕΚΤ), να τα πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο.
Γνωρίζει κανείς πόσα είναι συνολικά αυτά τα 30 ευρώ του παραδείγματος;
Σαν σύνολο πρέπει να είναι κάπου 75 δις ευρώ, τα χρήματα που έχουν δοθεί υπό μορφή μετρητών (Τα οποία μερικές τράπεζες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν. Στο σύνολο της όμως, η ενίσχυση σε μετρητά άρα και οι επιστροφές, ανέρχονται περίπου σε 5 δις ευρώ, πάρα πολύ μικρό μόνο μέρος των 75 δις ευρώ που είναι η συνολική ενίσχυση) ομολόγων και εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο.
Προσέξτε τώρα… Τα κέρδη από την διαφορά του επιτοκίου δανεισμού (3%-4%) με το επιτόκιο ενεχυρίασης στην ΕΚΤ (1%) συνεχίζει να τα εισπράττει η Ελληνική Τράπεζα.
Σε ποια χώρα του πλανήτη το επιχειρηματικό ρίσκο καλύπτεται όταν προκύπτει από το κράτος και τα κέρδη τα παίρνει (όπως τα είχε υπολογίσει αρχικά) ο επιχειρηματίας;
Πουθενά αλλού εκτός από την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου και του νέο-φιλελεύθερου νέο-ΠΑΣΟΚ!
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην πατρίδα του νεοφιλελευθερισμού, στις ΗΠΑ, υλοποιήθηκε πρόγραμμα ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος αξίας 309 δις δολαρίων (περίπου 240 δις ευρώ), που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2008 και έχει ήδη λήξει. Τα περισσότερα δε από αυτά τα χρήματα έχουν ήδη επιστραφεί και έχει βγει και κέρδος 22 δις δολαρίων για το Δημόσιο των ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ με 240 δις ευρώ διασώθηκαν κολοσσοί όπως το Citigroup, JP Morgan, Goldman Sachs κλπ. ενώ στην Ελλάδα έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα περίπου 75 δις ευρώ για να ενισχυθούν πολύ μικρότερες τράπεζες και κανένας δεν γνωρίζει εάν θα χρειασθούν και άλλα χρήματα και πότε θα επιστραφούν στο σύνολο τους, όσα έχουν ήδη δοθεί μέχρι σήμερα ή θα προστεθούν σε περίπτωση χρεοκοπίας κάποιας τράπεζας, ή περισσοτέρων, στο Δημόσιο Χρέος.
Ένα καινούργιο πολιτικό σύστημα είδε το φώς στην Ελλάδα!
Όπως πριν από 3.000 θεμελιώθηκε η Δημοκρατία της Εκκλησίας του Δήμου από τον Περικλή, έτσι και σήμερα θεμελιώνεται στην χώρα μας από τον Γιώργο Παπανδρέου και την υπό αυτόν ηγετική ομάδα, ένα νέο πολιτικό σύστημα η Ελληνική (Τραπεζική) Δημοκρατία!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.