Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Οι Σορτάκηδες χαίρονται…

Γράφει ο Δευκαλίων

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες (Δευκαλίων 28 Οκτωβρίου) που είχαμε επισημάνει ότι η ανακαίνιση (με αποκλειστικά πολιτικά κίνητρα) από τον Γιώργο Παπανδρέου ζητήματος προώρων Βουλευτικών εκλογών, ευνοούσε κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της Ελληνικής Οικονομίας.
Συγκεκριμένα αναφέραμε:
·        «Ακόμα και την 28 Οκτωβρίου ημέρα αργίας στην Ελλάδα το spread των Ελληνικών Κρατικών 10-ετών Ομολόγων διευρύνονταν (στις 15:47 διαμορφώνονταν στις 787 μβ, δηλαδή + 4 μβ πάνω από το κλείσιμο της 27 Οκτωβρίου και περίπου 90 μβ πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου) στις διεθνείς χρηματαγορές με προφανή αιτία και αφορμή την πιθανότητα πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα»
Δύο εργάσιμες ημέρες μετά, δηλαδή την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, το spread των Ελληνικών Κρατικών 10-ετών ομολόγων έχει διευρυνθεί ακόμα περισσότερο αφού στις 16:47 διαμορφώνονταν στις 813 μβ, δηλαδή αύξηση σε 2 εργάσιμες ημέρες κατά 26 μβ η 3,3 %.
Γνωρίζετε πολλούς (εκτός από τους σορτάκηδες), που να κερδίζουν σε 2 εργάσιμες ημέρες 3,3 % επί των επενδυμένων κεφαλαίων;
Εμείς πάντως γνωρίζουμε πάρα πολλούς που εργάζονται πάρα πολύ σκληρά σε αυτό το πρωτοφανές κλίμα ύφεσης και 365 ημέρες, όχι για να κερδίσουν αλλά για να μην χάσουν μεγάλο μέρος των επενδυμένων κεφαλαίων.
Εάν δεχθούμε ότι ο θόρυβος για την πιθανότητα πολιτικής αστάθειας απορροφήθηκε από τις χρηματαγορές έως την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, τι καινούργιο συνέβη και το spread των Ελληνικών Κρατικών 10-ετών Ομολόγων διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο;
Πάρα πολύ απλά, το Σαββατοκύριακο ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, έθεσε 2 φορές θέμα αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους, σε αντιπαλότητα με ταυτόχρονες δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται.
Τι να πιστέψει κανείς; Την μη αναδιάρθρωση που επιλέγει ο Πρωθυπουργός, ή την αναδιάρθρωση που προέκρινε ο συνήθως λαλίστατος Αντιπρόεδρος;
Για να εξηγούμαστε…
Αναδιάρθρωση ή Επαναδιαπραγμάτευση του Δημόσιου Χρέους, ή όπως αλλιώς θέλει κάποιος να ονομάσει αυτήν την διαδικασία, δεν σημαίνει απαραίτητα χρεοκοπία. Έτσι βολεύει να λένε όσους, είτε δεν γνωρίζουν, είτε θέλουν να συνεχίσει να λειτουργεί το περιβόητο μνημόνιο που μεταφέρει τα τελευταία αποθέματα της Ελληνικής Οικονομίας στις τσέπες των ξένων δανειστών.
Ο Δευκαλίων, πάρα πολλές φορές έχει ταχθεί υπέρ της οργανωμένης από την Ελληνική Κυβέρνηση Αναδιάρθρωσης-Επαναδιαπραγμάτευσης του Δημόσιου Χρέους. Αναδιάρθρωσης-Επαναδιαπραγμάτευσης που θα γίνει με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, με όρους διαπραγματευτικής ισχύος και τάξης, συγκροτημένα και σε συνθήκες σχετικής οικονομικής άνεσης ώστε να εξασφαλισθούν για την Ελληνική Οικονομία και χωρίς ιδιαίτερα οδυνηρές επιπτώσεις οι απαραίτητοι πόροι που θα διοχετευθούν εν συνεχεία στην ανάπτυξη.
Όποιος θέλει να διαφωνήσει με αυτήν την λογική, ας μελετήσει πρώτα την διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης που ζήτησε και επέβαλε στους δανειστές της η κρατική εταιρεία Dubai  World.
Τώρα, το πόσο και τι σχέση έχει η αναδιάρθρωση που προέκρινε ο κ. Αντιπρόεδρος και αυτήν που προτείνει ο Δευκαλίων, όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπ’ όψιν η  συνεχής και εμπεριστατωμένη αντίθεση του Δευκαλίωνα στο περιβόητο μνημόνιο και η γνωστή δημόσια δήλωση του κ. Αντιπροέδρου «όλοι μαζί τα φάγαμε».
Το γεγονός είναι ένα. Οι αντικρουόμενες δηλώσεις Πρωθυπουργού και Αντιπροέδρου, βοήθησαν να πέσει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010 κατά -2,79 % και να διευρυνθεί το spread των 10-ετών Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων.
Άμεση συνέπεια, οι συναισθηματικά ακόμα δεμένοι με τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ Έλληνες Ψηφοφόροι, να απορούν, να μην ξέρουν τι να πουν και πώς να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Και οι σορτάκηδες να κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα!
Δηλαδή οι εναπομείναντές ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στεναχωριούνται και οι σορτάκηδες χαίρονται.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.